اسانس
اسانس چیست؟
اسانش ایشن نوعی محلول یا عصاره الکلی همراه با روغن میباشد که کاربردی تزیینی دارد. نام اسانس فقط برای روغن های تقطیر شده و یا استخراج شده استفاده میشود. اسانس یا همان عطرمایه یک عصارهٔ الکلی است که با روغن مخلوط شدهاست. این ترکیب خاصیت فرار داشته و از مجموعه ای از مواد عالی که در طبیعت به صورت گسترده وجود داد و با نام ترپن شناخته میشوند، تشکیل شدهاست.
روش تولید اسانس:
چند روش برای تولید اسانس وجود دارد که شامل موارد زیر میباشد.
- استفاده از فشار سرد
- استفاده از روش انفلوراژ( (Enfleurage
- استفاده از روش استخراج حلال
تاریخچه اسانس
به دلیل عدم وجود مستندات کافی، از دفعات نخستین استفاده از اسانس های خوراکی و عطریجات اطلاعاتی در دست نمیباشد. در ابتدا، از گیاهان و گل ها به عنوان هدیه ای به خدایان و دنیای فرابشری در زمان از دست رفتن یکی از اعضای قبیله استفاده می شده است. با این وجود بدیهی است، در برهه ای اجداد انسان به بوی مطلوب گل ها و استفاده از گیاهان با هدف خوش طعم کردن غذای خود پی برده اند.
انواع عصاره:
اسانس صنعتی:این نوع از اسانس اکثرا برای خوش بو کردن محصولات صنعتی استفاده میشود مثال:مایع دست شویی و ظرف شویی
اسانس خوراکی:این محصول اکثرا به جای طعم دهنده در محصولات خوراکی استفاده میشود مثال:بستنی کیک و
کاربرد های عصاره صنعتی :
۱٫صنعت عطر سازی :
تاریخچه عطر
تهیه عطر و استخراج اسانسهای معطر قدمتی طولانی در تاریخ دارد. گلاب و همچنین ادوات سفالین تقطیر از دیرباز در ایران و رم باستان وجود داشته و نشان دهنده استفاده از عطر و مواد خوشبو در تاریخ بشر و به خصوص تاریخ ایران است. در قرن ۱۶ میلادی، کتابی به رشته تحریر درآمده است، که در آن حدودا ۶۰ گیاه اسانس دار و معطر معرفی شده است. از قرن ۱۸ میلادی شهرهای گراس در فرانسه و کلن در آلمان، محل تولید عطر و اسانس تا به امروز بودهاند. همچنین باستان شناسان سنگ نگارههایی را کشف کردهاند، که مصریان باستان را در حال تولید عطر نشان میدهد. در آثار ادبی و شعر شعرای ایرانی نیز مواد معطری مانند غالیه، دستنبو، شمامه و عبیر یافت میشود.
نخستین عطرها در حدود ۴۰۰۰ سال پیش در بین النهرین کشف شدند.
۲٫صنایع ارایشی بهداشتی:
تمايل افراطگونه برخي زنان در استفاده از لوازم آرايشي و بهداشتي باعث شده است ايران در رده دوم مصرف كننده اين محصولات در خاورميانه قرار گيرد. لوازم آرايشي داراي تركيبات شيميايي متعددي است و انواع اين اقلام آرايشي ساخته شده از رنگها، اسانسها،فيلترهاي رنگي و…. است كه باعث ميشود پوست صورت تغيير رنگ دهد، همچنين در خوشبوتر كردن، براق شدن و يا مات شدن پوست صورت تأثيرگذار است.
تاریخچه صنعت ارایشی و بهداشتی
تاریخچه صنعت ارایشی وبهداشتی با شروع از مصریان باستان در ۱۰،۰۰۰ سال قبل از میلاد تا به امروز ادامه داشته است
۳٫صنایع شیمیایی:
به بخشی از صنایع گفته میشود، که مواد شیمیایی مورد نیاز دیگر صنایع را، از طریق تبدیل مواد خام به مواد مورد نیاز، تأمین میکند. پالایشگاهها و واحدهای پتروشیمی که مواد خام نفتی را به موادی چون سوخت، حلال (نظیر استون)، رزین و… تبدیل میکنند نمونهای از صنایع شیمیایی بهشمار میروند؛ و جزو این دسته میباشند.
از دیگر کاربرد های اسانس های صنعتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروسازی
- چرم سازی
- لاستیک
- خوشبوکننده های صنعتی
- لوازم التحریر
کاربرد اسانس خوراکی:
اسانس خوراکی در انواع مواد خوراکی و غذایی مورد استفاده قرار میگیرد به عنوان مثال :
- کیک
- ابمیوه
- ادامس